میرسلیم: هیچکدام از جراحی های رییسی انجام نشد
امسال هم لایحه بودجه ۱۴۰۲ دیر به مجلس رسید، اما دیرتر از سالهای گذشته و مجلس با سه نوبت کاری فشرده، رسیدگی به بودجه را برای رسیدن آن قبل از پایان سال به شورای نگهبان به پایان برد.

مصطفی میرسلیم نماینده تهران در مجلس درباره فراز و نشیبهای این بودجه به هممیهن گفت: «در نهائی کردن بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۲ غیر از کار فشردهای که نمایندگان در کمیسیون تلفیق و صحن مجلس انجام دادند، شورای نگهبان و هیئت عالی نظارت بر سیاستهای کلی و در نهایت مجمع تشخیص مصلحت نظام همکاری مفصلی کردند تا تصویب قانونی آن به بعد از پایان سال موکول نشود. مسائل مهم بودجه به ساختار آن، کسری واقعی و شفافیت درآمدها و هزینهها برمیگردد.»
او افزود: «درباره ساختار بودجه اصلاح لازم و کامل صورت نگرفته و مطالبی در این قانون به چشم می خورد که مناسبتی با بودجه دولت ندارد که به یک نمونه از آن در نامه سرگشاده اخیر خود اشاره کردهام. وابستگی به درآمد حاصل از فروش نفت کاهش نیافته ولی درآمدهای مالیاتی بیشتر شده هرچند نسبت درآمد مالیاتی به درآمد ناخالص ملی هنوز مطلوب نیست. کسری بودجه در عمل وجود خواهد داشت و تراز کنونی واقعی نیست و لذا خطر ادامه روند تورم متاسفانه کشور را تهدید میکند.»
او با اشاره به اینکه شفافیت بودجه در زمینههایی بهبود یافت ولی فرصت لازم برای حذف همه موارد عدم شفافیت پیدا نشد، تاکید کرد: «بسیاری از موارد انضباطی که در بودجه ۱۴۰۱ ذکر شده بود، چون فاقد عملکرد لازم بود، ناچار در این بودجه تکرارشد به امید این که امسال در عمل شاهد افزایش انضباط بودجهای باشیم از جمله مهمترین آنها تعیین تکلیف مناسبات مالی شرکت نفت و دولت است. در حال حاضر وزارت نفت از طریق شرکتهای خود ۱۴.۵٪ عواید حاصل از فروش صادراتی نفت خام و گاز و فرآوردههای نفتی را برای امور جاری و توسعهای خود استفاده می کند و گویی بودجه مستقل دارد در حالی که قراربود تا خرداد ۱۴۰۱ این مناسبات کاملا روشن شود و به طور شفاف در بودجه دولت آورده شود.»
او در پاسخ به این پرسش که موضوعی در بودجه وجود دارد که مغفول مانده باشد؟ گفت: «حتما! و لازم است به یکی از مهمترین آنها اشاره کنم و آن یارانه پنهان است. متاسفانه قانون بسیار مفید هدفمندی یارانهها به صورت ناقص اجرا و در عمل منحصر شد تقریبا به پرداخت یارانه نقدی ماهیانه به خانوارها. اگر قانون اجرا میشد امروز فقط از محل فروش بنزین و گازوئیل در حدود معادل ریالی ۸۰ میلیارد دلار نصیب دولت می شد که با آن میتوانست به ویژه در استقرار عدالت اجتماعی به صورت موثر اقدام کند و از فاصله طبقاتی ایجاد شده بکاهد، و نیز وضع بهداشت و درمان را بهبود بخشد و خصوصا موانع رونق تولید را برطرف کند.»
میرسلیم با اشاره به اینکه که عدم اجرای قانون هدفمندی، چند خسارت مهم به کشور زده است، تاکید کرد: «۱-جلو اسراف گرفته نشده و ایران در دنیا جزو کشورهایی است که بزرگترین شدت انرژی را دارد و این اصلا افتخار محسوب نمی شود بلکه سرشکستگی و خفت است. ۲- حرکت موثر چندانی در بهینه سازی مصرف سوخت انجام نشده زیرا سوخت ارزش واقعی خود را ندارد تا قدر آن دانسته شود و در نتیجه برای بهینه سازی مصرف آن کار تحقیقاتی و فناورانه انجام گیرد؛ اغلب وسایل مورد استفاده مردم و نیز خودروها بازده ضعیفی دارند و فرآیندهای تبدیل نیز در پالایشگاهها و نیروگاهها اصلاح نشدهاند و اغراق نیست اگر بگویم چهل درصد از سوخت مصرفی کنونی می توانست با استفاده از وسایل و فرآیندهای رائج در دنیا صرفه جویی شود. همه اینها به مفهوم ضایع کردن سرمایه ملی است و ما پاسخی خداپسندانه برای نسلهای آینده خود نداریم. ۳-همین اسراف در مصرف و اتلاف در استخراج و توزیع و سوزاندن در مشعل موجب آلودگی شدید محیط زیست شده که کشور ما را در دنیا به بدترین رتبهها نزدیک کردهاست و البته دود آن به چشم خود ما می رود و مشکلات عدیده بهداشتی و درمانی درست شده ضمن آن که باعث کاهش تولید ناخالص ملی شدهاست. ۴-بی عدالتی در بهرهمندی از یارانه سوخت موج می زند یعنی بیشترین استفاده و اسراف را دهکهای نهم و دهم انجام می دهند که کمترین استحقاق را نسبت یارانه دارند و کمترین استفاده را دهکهای اول تا پنجم می کنند که بیشترین استحقاق یارانه را دارند. پس هم مقدار یارانه تخصیصی و هم بی عدالتی در توزیع آن یارانه بیشتر شده است. ۵-مقادیر متنابهی از سوخت توزیع شده متاسفانه به دلیل شکاف قیمتی هنگفت بین ما و همسایهها، قاچاق میشود که رقم آن در حدود ده درصد کل مصرف است و این نشان دهنده سوء مدیریت و تبذیر است. اگر خدای متعال به ما منابع نفت و گاز داده است، آیا از این نوع عملکرد توام با اسراف و تبذیر و بیعدالتی ما، راضی است؟»
این نماینده مجلس درباره راه خروج از این نابسامانی گفت: «آقای رئیسی در دوران کسب رای اعتماد برای دولت خود، صحبت از جراحی کرد و واقعا برای علاج این مشکل از جراحی و پذیرش سختیهای آن در کوتاه مدت ناگزیریم؛ ولی هیچکدام از آن جراحیها انجام نشده و فرصتهایی طلایی از بین رفته است. دولت باید قوانین را اجرا کند یا پیشنهاد اصلاح آنها را بدهد والا مشروعیت خود را از دست میدهد. ضمن آن که خسارت عمدهای بر گروههای آسیبپذیر جامعه تحمیل میشود. دولت نباید در مورد به تاراج رفتن منابع طبیعی و معدنی و نفت و گاز که سرمایههای بین نسلیاند از حساسیت خود بکاهد و در فکر وجیه المله ماندن باشد. امروز برای اصلاح نابسامانیهای کشور باید آبرو گذاشت.
میرسلیم پیشنهاد کرد: «فوریترین کار در کوتاه مدت سهمیهبندی سوخت است تا جلو ریخت و پاش گرفته شود.ادامه روند لجام گسیخته مصرف به واردات بنزین ختم خواهد شد! قدم بعدی توزیع یارانه به مستحقان است و نه به طور مساوی به همه. در این مورد به تاخیر انداختن کالابرگ هوشمند خطایی بزرگ بود. پرداخت یارانه به هزینههای خارج از الگوی مصرف باید متوقف شود. قدم سوم تقویت ترابری عمومی به جای شخصی است با اولویت راهآهنی بهویژه با استفاده کامل از ظرفیتهای بسیار خوب داخلی. قدم چهارم رسیدگی به اقتصاد انرژی است و تصمیم به حذف ناترازیهای چندگانه موجود.»
او افزود: «اینها باید توام با آگاهیرسانی کامل به مردم انجام گیرد تا موجب سوءاستفاده دشمنان و ادامه خیانت کسانی که از این نابسامانیها فربه شدهاند و توطئههای آنان نشود.»
میرسلیم درباره تاثیر تحریمها در به وجود آمدن شرایط کنونی، گفت: »قطعا تحریمها موثر بوده و خواهد بود ولی اثر تحریمها به دلیل سوءتدبیر ما و عدم مراعات شایستهسالاری در مدیران ظاهر و تشدید میشود. برای اصلاح مشکلات موجود، نباید معطل هیچ شرطی ماند که ما را وابسته به بیگانگان می کند. اصلاح و تغییر اصلی از درون خود ما باید بجوشد، آنگاه تحریمها و نقشههای پیدرپی بدخواهان و دشمنان نیز نقش بر آب خواهد شد.»
ارسال نظر