فروش 500 هزار خودرو و یک مشکل بزرگ/ چهار سال طول می کشد تا به متقاضیان خودرو تحویل داده شود!
فروش ۵۰۰هزار دستگاه خودروی داخلی در حالی قرار است از جمعه آغاز شود که با توجه به تقاضای بالا و حذف قرعهکشی، آنچه در شرایط کنونی سوالبرانگیز شده، نحوه عرضه و اولویت تحویل است.

در صورت تولید میانگین یکمیلیون و ۵۰۰هزار دستگاه خودرو بهطور سالانه، چهار سال زمان نیاز است که تقاضای حدود ۶میلیون متقاضی پاسخ داده شود. وزارت صمت پیش از این اعلام کرده بود که بدون قرعهکشی به تمام متقاضیان خودرو تعلق خواهد گرفت.
فروش ۵۰۰هزار دستگاه خودروی داخلی در حالی قرار است از جمعه این هفته آغاز شود که با توجه به حذف قرعهکشی (طبق گفته وزارت صمت) و همچنین حجم عظیم تقاضای احتمالی، نحوه عرضه و اولویت تحویل، علامت سوال بزرگ این ابرطرح است.
وزارت صمت از هفتهها قبل وعده عرضه ۵۰۰هزار دستگاه خودروی داخلی را داده؛ وعدهای که تا به امروز دوبار به تعویق افتاده، اما بناست از جمعه این هفته به مدت سهروز به اجرا دربیاید. طبق زمانبندی در نظر گرفتهشده از سوی وزارت صمت، متقاضیان از شنبه این هفته تا سهشنبه فرصت داشتند نسبت به افتتاح حساب وکالتی اقدام کنند و با توجه اینکه تایید حسابهای موردنظر زمان میبرد، ثبتنام از جمعه ۲۶ اسفند آغازمیشود و تا پایان روز ۲۸ همین ماه نیز ادامه خواهد داشت. طبق اعلام وزارت صمت، پروسه اولویتبندی و اعلام نتایج قطعی ابرطرح فروش، تا پایان فروردین طول میکشد.
هرچند در نگاه نخست، فروش خودرو با توجه به حجم عظیم عرضه، میتواند به تقاضای قابلتوجهی پاسخ داده و خیلیها را از مراجعه به بازار آزاد بازدارد و همچنین سرعت رشد قیمت را هم کاهشی کند، اما ابرطرح موردنظر خالی از چالش و ابهام نیز نیست. در این بین، ابهام و علامت سوال اصلی اینجاست که وزارت صمت چگونه میخواهد به حجم عظیم تقاضا در طرح بزرگ خود پاسخ دهد؟
طبق اعلام اولیه وزارت صمت، قرار است ۵۰۰هزار دستگاه خودروی تولید داخل در قالب طرحهای مختلف (اعم از فروش فوری و پیشفروش) عرضه شود، ضمن آنکه مانند قبل در صورت بیشتر بودن تقاضا نسبت به عرضه، دیگر چیزی به اسم قرعهکشی (به سبک گذشته) در کار نخواهد بود. البته این احتمالا به معنای حذف کامل قرعهکشی نیست؛ زیرا وزارت صمت اعلام کرده است به تمام شرکتکنندگان در ابرطرح فروش، خودرو خواهد داد. بنابراین با توجه به اینکه تعداد تقاضا قطعا بالاتر از عرضه خواهد بود، وزارت نفت باید به هر نحو ممکن (احتمالا قرعهکشی) اولویت تحویل به متقاضیان را مشخص کند.
تفاوت این مدل با مدل قبلی اینجاست که قبلا هر متقاضی در قرعهکشی طرحهای فروش برنده نمیشد، باید تا طرح بعدی صبر میکرد تا شانس خود را بار دیگر امتحان کند. حالا اما تمام کسانی که در ابرطرح فروش پیشرو شرکت میکنند، به شرط احراز شرایط لازم، عملا برنده هستند و طبق وعده وزارت صمت، خودرو به همه آنها تحویل خواهد شد. در واقع وزارت صمت به واسطه قرعهکشی موعد تحویل خودرو به متقاضیان را مشخص خواهد کرد، نه منتخبان را. به عنوان مثال، اگر طبق لاتاریهای قبلی، حدود ششمیلیون نفر در ابرطرح فروش خودرو شرکت کنند، وزارت صمت بین آنها قرعه میاندازد تا مشخص شود چه کسی چه زمانی خودروی خود را تحویل خواهد گرفت. با این حساب، وزارتصمتیها باید به واسطه قرعهکشی ششمیلیون اولویت را تعیین کنند که این یعنی چالش بزرگی پیشروی این وزارتخانه خواهد بود.
ارسال نظر